Vedci vytvorili 3D tlačou lešenie z cukru na pestovanie ľudských orgánov
Schopnosť cukru roztaviť sa do podoby sklovitého materiálu umožňuje cukrárskym umelcom vytvoriť chutné dezerty 3D tlačou. No túto vlastnosť využili aj vedci Matthew Gelber a Rohit Bhargava z Illinoiskej univerzity na vytvorenie 3D tlačených biologických štruktúr z cukru.
3D tlačiarne dokážu pracovať s cukrom, no Bhargava použil izomalt – náhradu cukru získanú z repy, ktorá sa pridáva napríklad do čokolády či žuvačiek. Po roztavení a vytlačení táto cukrová štruktúra vychladne a spevnie, čím vznikne robustné lešenie, obzvlášť užitočne v oblasti zdravotníctva, najmä v biomedicínskom inžinierstve a pri výskume rakoviny. Je to skvelý spôsob na tvarovanie mäkkých materiálov alebo rastúcich buniek a tkanív, pretože takéto lešenie sa napokon rozpustí.
Bunky sa obvykle kultivujú v plochých miskách, čo síce umožňuje skúmať niektoré bunkové vlastnosti, ale nedá sa tak zistiť, ako daný systém skutočne funguje v tele. Tam sú totiž tvar a funkcia sú veľmi úzko spojené.
Tlačiť z cukru je však ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH