Káva varená laserom za studena je lepšia ako tá tradičná
Káva sa môže pripravovať rôznymi spôsobmi, k tým menej známym patrí varenie za studena, pretože takáto príprava trvá veľmi dlho. Pritom namáčaním kávových zŕn v studenej vode sa získa až trikrát viac kofeínu ako pri prelievaní horúcou vodou. Káva je tak menej horká a kyslá a jej zástancovia tvrdia, že je aj aromatickejšia. Japonci varia kávu za studena už celé stáročia.
Káva sa za studena lúhuje až 24 hodín, najmodernejšie vybavenie však dokáže tento čas skrátiť približne na 12 hodín. No výskumný tím z nemeckej Universität Duisburg Essen (UDE) teraz vyvinul a predviedol ultrarýchly, laserom poháňaný proces varenia za studena, ktorý trvá len niekoľko minút a dodáva chuť a veľkú časť chemických vlastností nápoja vareného za studena v rekordnom čase.
Táto technika je odvodená od laserovej syntézy a spracovania koloidného poľa, metódy typicky používanej na rozstrekovanie kovových pevných látok v roztokoch rozpúšťadiel a vytváranie roztokov suspendovaných nanočastíc. Výskumníci použili ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH