Riešenie na zvýšenie produkcie potravín? Vedci zlepšili fotosyntézu, rastliny porastú rýchlejšie až o 40%
Rastúca globálna ľudská populácia nevyhnutne vyžaduje zvýšenie produkcie potravín. Zlepšenie produktivity poľnohospodárskych plodín je možné zvýšením účinnosti fotosyntézy. Kľúčovú úlohu pri fotosyntéze zohráva enzým ribulózo-1,5-bisfosfát-karboxyláza/oxygenáza (RuBisCO), ktorý za pomoci slnečnej energie napomáha syntézu cukrov z vody a oxidu uhličitého. Pri tom však vznikajú toxické vedľajšie produkty ako glykolát, ktorých sa rastlina musí zložito zbavovať. Tento proces sa nazýva fotorespirácia.
Vedci sa už dlhé roky pokúšajú redukovať vznik toxických molekúl, no zatiaľ bez významnejších výsledkov. Teraz však Donald Ort z Carl R. Woese Institute for Genomic Biology a jeho tím prišli hneď s tromi spôsobmi na zvýšenie účinnosti fotosyntézy a skrátenie procesu likvidácie kyseliny glykolovej, ktoré vyskúšali na tabaku. Vybavili ho metabolickými pochodmi, ktoré táto rastlina prirodzene nemá. Ich metódy priniesli sľubné výsledky – účinnosť fotosyntézy sa zvýšila až o 20 – 50 %.
Zrýchlen ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH