
Vedci po preskúmaní buniek šalátu urobili alarmujúci objav
Dve štúdie pod vedením Rutgersovej univerzity dospeli k záveru, že mikroplasty zvyšujú absorpciu iných znečisťujúcich látok, ako je arzén, do rastlín a ľudských buniek, čo vyvoláva obavy o bezpečnosť potravín. Prvá štúdia zistila, že vystavenie rastlín šalátu nanoplastom zvýšilo ich absorpciu arzénu. Najväčší vplyv mali menšie častice, ktoré zvýšili obsah arzénu v jedlých tkanivách takmer trojnásobne v porovnaní so šalátom, ktorý bol vystavený len arzénu.
Druhá štúdia zistila, že častice nanoplastov zvýšili absorpciu arzénu takmer o 600 % v porovnaní s vystavením samotnému arzénu v bunkovom modeli ľudského tenkého čreva a v laboratórnom gastrointestinálnom systéme. Podobný účinok sa zistil aj pri široko používanom pesticíde boskalide. Tieto nové články ponúkajú lepší pohľad na vplyv mikroplastov, ktoré možno nájsť všade – od morského dna až po naše mozgy.
Výskum naznačuje, že tieto drobné plastové častice by mohli súvisieť s rastúcim počtom zdravotných problémov vrátane kardiovaskulárnych ochorení a zníženej plodnosti. Mikroplasty vznikajú pri rozklade väčších plastov v priebehu času. Výskumný tím sa preto zasadzuje za zníženie množstva plastov, ktoré ako spoločnosť používame.
V prípade základných plastov, ako sú napríklad kryty proti burine používané v poľnohospodárstve, obhajujú biologicky rozložiteľné možnosti. Vedci takisto nachádzajú nové spôsoby, ako rozložiť plasty skôr, ako sa stanú problémom. Mohli by sa využiť napríklad voskové červy, ktorých sliny obsahujú dva enzýmy schopné rozložiť polyetylén – najbežnejšie používaný plast na svete – len za pár hodín.
Zdroj: thecooldown.com.
Zdroj Foto: depositphotos.com.