3D tlačiarne budú čoskoro možno tlačiť aj mäso
V poslednom čase sa často spomínajú 3D tlačiarne. Očakáva sa, že tento vynález by sa v priebehu nasledujúcich rokov mohol masovejšie rozšíriť do nášho každodenného života. Okrem bežných vecí sa bude pomocou 3D tlačiarní možno „tlačiť" aj jedlo.
Nový startup sa zameriava konkrétne na 3D mäso. To by malo byť schopné poskytnúť ľuďom proteíny aj bez nutnosti zabíjania živých zvierat. Výskumu tlačeného biomäsa venoval miliardár Peter Thiel 250 000 - 350 000 USD a spoločnosť dúfa, že bude môcť na jeho výrobu použiť podobnú metódu, pomocou ktorej sa dá vytvoriť lekárske biologické tkanivo.
Ešte si však počkáme, kým ochutnáme prvý vytlačený steak. Krátkodobým cieľom spoločnosti je vytvoriť tlačené biomäso vo veľkosti 2,5 cm.
Pomocou 3D tlačiarne sa už dnes vyrábajú viaceré dekoratívne predmety - okrem rôznych obalov a krytov na inteligentné telefóny sa dnes tlačí aj krásne tvarovaná lebka alebo busta Steva Jobsa.
Zdroj: mashable.com
...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH