Bioaktívne obaly dokážu zásadne predĺžiť trvanlivosť potravín
Tím vedcov z Technologickej univerzity Nanyang v Singapure a Harvardskej školy verejného zdravia T. H. Chana vyvinul biologicky odbúrateľný materiál na balenie potravín, ktorý zabíja mikróby kontaminujúce potraviny. Vodotesné balenie používa typ kukuričného proteínu nazývaného zeín, ako aj škrob a ďalšie prírodné zlúčeniny. Podľa štúdie publikovanej v ACS Applied Materials & Interfaces by nový obalový materiál mohol pomôcť predĺžiť trvanlivosť čerstvých potravín o niekoľko dní.
Laboratórne experimenty s obalom ukázali jeho odolnosť pri vystavení zvýšenej vlhkosti alebo enzýmom škodlivých baktérií. Balenie uvoľňuje prírodné antimikrobiálne zlúčeniny, ktoré dokážu zabíjať bežné huby a baktérie, ako je E. Coli. Materiál je navrhnutý tak, aby uvoľnil presne požadované množstvo antimikrobiálnej látky a aby si poradil s akýmikoľvek baktériami alebo vlhkosťou, ktorá sa môže v potravinách vyskytnúť. To zaisťuje, že obal vydrží vystavenie rôznym prostrediam.
{{BANNER|SIMPLE_BANNER_HOMEP ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH