S_1124_Flexcam Advertisement S_1124_Flexcam S_1124_Flexcam Advertisement

Bioaktívne obaly dokážu zásadne predĺžiť trvanlivosť potravín

0
Tím vedcov z Technologickej univerzity Nanyang v Singapure a Harvardskej školy verejného zdravia T. H. Chana vyvinul biologicky odbúrateľný materiál na balenie potravín, ktorý zabíja mikróby kontaminujúce potraviny. Vodotesné balenie používa typ kukuričného proteínu nazývaného zeín, ako aj škrob a ďalšie prírodné zlúčeniny. Podľa štúdie publikovanej v ACS Applied Materials & Interfaces by nový obalový materiál mohol pomôcť predĺžiť trvanlivosť čerstvých potravín o niekoľko dní. Laboratórne experimenty s obalom ukázali jeho odolnosť pri vystavení zvýšenej vlhkosti alebo enzýmom škodlivých baktérií. Balenie uvoľňuje prírodné antimikrobiálne zlúčeniny, ktoré dokážu zabíjať bežné huby a baktérie, ako je E. Coli. Materiál je navrhnutý tak, aby uvoľnil presne požadované množstvo antimikrobiálnej látky a aby si poradil s akýmikoľvek baktériami alebo vlhkosťou, ktorá sa môže v potravinách vyskytnúť. To zaisťuje, že obal vydrží vystavenie rôznym prostrediam. {{BANNER|SIMPLE_BANNER_HOMEP ... Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať