Biouhlie ponúka nový spôsob odstraňovania CO2 zo zemskej atmosféry
V továrni v nemeckom prístavnom meste Hamburg sa kakaové škrupiny premieňajú na čierny prášok, ktorého zahrievaním v miestnosti bez prístupu kyslíka na teplotu 600 °C sa vyrába biouhlie (biochar). Tento proces zadržiava skleníkové plyny a konečný produkt sa môže použiť ako hnojivo alebo ako zložka pri výrobe „zeleného“ betónu. Táto hmota so špongiovou štruktúrou podporuje úrodu tým, že zvyšuje absorpciu vody a živín pôdou.
{{BANNER|SIMPLE_BANNER_HOMEPAGE_3}}
Jeden z najväčších závodov v Európe odoberá použité kakaové škrupiny prostredníctvom siete rúrok zo susednej čokoládovne. Keby sa šupky z kakaových bôbov zlikvidovali ako obvykle, uhlík obsiahnutý v nepoužitom vedľajšom produkte by sa pri rozklade uvoľnil do atmosféry. V biouhlí je uhlík sekvestrovaný po stáročia. Hoci je priemysel biouhlia ešte len v plienkach, podľa odborníkov táto technológia ponúka nový spôsob odstraňovania uhlíka zo zemskej atmosféry.
Biouhlie zachytáva CO2 obsiahnutý v rastlinnom materiáli, čím účinne za ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH