CANON_112024 CANON_112024 CANON_112024

Inovatívne potraviny sa dajú jesť aj s obalom

0

Bostonská spoločnosť Foodberry eliminovala potrebu yužívania plastových obalov vyvinutím jedlého povlaku, ktorý napodobňuje šupku ovocia a dokáže ochrániť aj tradične ťažko prenosné potraviny, ako je zmrzlina či jogurt. Nejde však len o jeden povlak Foodberry, ale o množstvo materiálov s rovnakou rozmanitosťou povrchových vrstiev a štruktúr, aké sa nachádzajú v prírodnom ovocí, pričom všetky majú ochranné a obaľovacie funkcie a môžu byť vyrobené v takmer nekonečnej škále sladkých a slaných chutí.

Ovocné a zeleninové šupky sú často veľmi výživné a produkt Foodberry nie je iný, pretože umožňuje ľuďom čerpať zdravotné výhody počas občerstvenia. Potravinársky priemysel je známy tým, že produkuje značné množstvo odpadu, pričom Program OSN pre životné prostredie uvádza, že 36 % všetkých vyrobených plastov sa používa na obaly vrátane jednorazových obalov na potraviny a nápoje. Približne 85 % týchto plastov sa potom vyváža na skládky alebo sa dostáva do iných oblastí, kde znečisťujú vodu, uvoľňujú toxíny a prispievajú k úhynu voľne žijúcich živočíchov.

Škodlivé chemikálie z plastových obalov sa objavili aj v našich potravinách, preto je hľadanie účinných alternatív prioritou mnohých výskumníkov. Spoločnosť Foodberry, ktorá bola založená v roku 2012, na svojej webovej stránke uvádza, že jej výrobky označované „foodberry“ majú vyvážený nutričný profil založený na „prírodných makrách“ – živinách, ktoré sú potrebné vo veľkom množstve.

„Náš moderný životný štýl, pri ktorom sme neustále na cestách, vytvoril dopyt po pohodlných potravinách, ktoré sú jednoduché, prenosné a veľmi chutné,“ vysvetlil CEO spoločnosti Marty Kolewe. „Toto pohodlie je však na úkor zníženej výživovej hodnoty, zhoršených zdravotných výsledkov a zvýšeného množstva plastového odpadu.“ Výrobky startupu s dlhou životnosťou môžu dokonca pomôcť znížiť množstvo vyhodených potravín, ktorých sa každoročne na celom svete vyhodí približne tretina.

Tento odpad potom pri rozklade na skládkach uvoľňuje metán, ktorý zachytáva teplo a prispieva k zvyšovaniu globálnych teplôt. Aj potraviny foodberry síce podliehajú skaze, ale sú bezpečné a chutné na konzumáciu 60 až 90 dní, hoci zmrazené môžu vydržať viac ako rok. Spoločnosť teraz uvádza svoje výrobky do obchodov, pričom „kávové bobule“ by mali byť v Európe a Spojených štátoch k dispozícii v priebehu tohto roka.

Zdroj: thecooldown.com.

Redakcia

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať