Koniec balenia potravín do plastov. Inovatívne eko riešenie ich udrží aj dlhšie čerstvé
Plastové obaly a nádoby môžu dobre poslúžiť na uchovávanie potravín, ale vytvárajú obrovské množstvo odpadu. Výskumníci z Harvardovej univerzity a Rutgersovej univerzity vyvinuli nový antimikrobiálny povlak na rastlinnej báze, ktorý možno nastriekať na potraviny, aby zostali čerstvé, a pred konzumáciou ľahko zmyť. Povlak môže chrániť potraviny pred patogénnymi mikroorganizmami a poškodením pri preprave.
Pozostáva z biopolymérových (polysacharidových) vlákien, ktoré sú kombinované s prirodzene sa vyskytujúcimi antimikrobiálnymi látkami vrátane tymianového oleja, kyseliny citrónovej a nizínu. To pomáha materiálu bojovať proti mikróbom, ako sú E. coli a listeria, čím sa predchádza pokazeniu a kontaminácii potravín. Pred konzumáciou sa dá povlak ľahko opláchnuť vodou. Tím hovorí, že materiál možno pomerne jednoducho vyrábať vo veľkom rozsahu a aplikovať na potraviny všetkých tvarov a veľkostí vrátane ovocia, zeleniny a mäsa.
Výsledný materiál, ktorým sú potraviny obalené, je dostatočne ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH