Lauben Hot Air Fryer 2500WT – porovnanie teplovzdušnej a klasickej fritézy
Vyprážané jedlá sú pre väčšinu z nás veľmi chutné, avšak pri klasickom spôsobe prípravy väčšinou obsahujú pomerne veľa tuku, ktorý obsahuje veľmi veľa kalórií. Jedným z riešení naznačenej dilemy je teplovzdušná fritéza. Tá pracuje na princípe cirkulácie horúceho vzduchu, ktorý jedlo ohrieva zo všetkých smerov rovnomerne, a preto na prípravu jedla nepotrebujete prakticky žiadny olej. Príprava pokrmov je rýchla, jednoduchá a potraviny by si mali zachovať chuť a vôňu, byť zvonku chrumkavé a vnútri šťavnaté. Taká je teória. Ako to vyzerá v praxi?
Video – porovnanie prípravy vyprážaného filé, bravčových rezňov a zemiakových hranoliek v klasickej a teplovzdušnej fritéze
Otestoval som multifunkčnú teplovzdušnú fritézu Lauben Hot Air Fryer 2500WT. Môžete si zvoliť jeden z ôsmich prednastavených režimov: Hranolky, Slanina, Kuracie paličky, Krevety, Steak, Ryby, Zelenina alebo Sladké pečenie. Teplotu a čas prípravy je samozrejme možné nastaviť aj ručne podľa vlastných preferencií. Maximálna nastaviteľná teplota je 200 stupňov. Prívlastok multifunkčná znamená, že v tejto teplovzdušnej fritéze môžete jedlo taktiež ohrievať. Výhodou Lauben Hot Air Fryer 2500WT je kompaktné telo, takže fritéza sa pohodlne zmestí na kuchynskú linku.
Vpravo detail výhrevného telesa a ventilátora
Na rozdiel od klasickej fritézy s olejovou náplňou, do teplovzdušnej fritézy môžete potraviny vložiť ihneď po zapnutí, nemusíte čakať kým sa zohreje olej na požadovanú teplotu. Fritéza sa veľmi ľahko ovláda vďaka prehľadnému dotykovému displeju. Na ňom si nastavíte požadovaný režim a následne môžete priebežne kontrolovať teplotu a čas prípravy.
Časti, ktoré prichádzajú do styku s potravinami, čiže fritovaciu nádobu a kôš je možné umývať v umývačke riadu.
Teplovzdušnú fritézu sme doma otestoval s ingredienciami, ktoré sme mali v chladničke. Pripravili sme vyprážané filé aj bravčové rezne v trojobale a zemiakové hranolky.
Na porovnanie sme rovnaké jedlá zároveň pripravili aj v klasickej fritéze, v ktorej sú potraviny ponorené v oleji.
Vľavo filé a rezne z teplovzdušnej, vpravo z klasickej olejovej fritézy
Jedlá pripravené „nasucho“ v teplovzdušnej fritéze a jedlá vyprážané v klasickej fritéze sa na pohľad dali rozoznať. Kľúčovým poznatkom však je, že chuťové atribúty všetkých troch potravín boli veľmi podobné.
Vľavo filé z teplovzdušnej, vpravo z klasickej olejovej fritézy
Pri subjektívnom hodnotení vyprážané filé v trojobale chutilo prakticky rovnaké a bolo aj rovnako šťavnaté. Presnejšie povedané, rovnako chutilo rybie mäso. Trojobal z fritézy bol o poznanie „mastnejší“, napriek tomu, že sme vypražené kúsky z olejovej fritézy po odkvapkaní oleja dali ešte na servítku do ktorej vsiakla časť oleja. Pre niekoho možno mastnejší znamená chutnejší, pre iného je dôležité, že jedlo v teplovzdušnej fritéze sa dá vyprážať úplne bez oleja. Podľa návodu sme pri prvom vyprážaní dali do nádoby jednu lyžicu oleja. Pri následnom vyprážaní rezňov sme už ďalší ojej nepridávali. Hranolky sme mierne omastili pred vložením do fritézy. Ich povrch po vypražení bol mierne mastný. Povrch filé aj rezňov bol suchý, olej na dne nádoby sa nedostal do styku s potravinami v koši. Pri bravčových rezňoch bol rozdiel v chuti výraznejší, klasicky vyprážané rezne v oleji boli o trochu šťavnatejšie. Rozdiel bol aj vo farbe mäsa, klasicky vyprážané rezne mali mäso svetlejšie. Nakoľko sme rezne servírovali so šťavnatou zeleninou, rozdiel v šťavnatosti mäsa prakticky zanikol. Navyše človek má dobrý pocit, že urobil niečo pre svoje zdravie a konzumuje oveľa menej mastné jedlo. Napokon zemiakové hranolky z čerstvých zemiakov boli v konečnom dôsledku mäkké a kôrka bola mierne chrumkavá. Aj hranolky, napriek tomu, že sme ich povrch mierne omastili. boli subjektívne oveľa menej mastné ako pripravené v klasickej fritéze. Hranolky sme pripravovali podľa programu hranolky, pričom v polovici času sme ich pretrepali. Filé sme začali vyprážať podľa programu „ryby“, pri 180 stupňov, avšak po dobehnutí programu sa obal zdal ešte trochu svetlí, tak sme ešte pridali 9 minút pri 200 stupňoch.
Verdikt: jedlo pripravované v teplovzdušnej fritéze sa senzoricky väčšinou dá odlíšiť od jedla fritovaného klasicky v oleji. Rozdiel v chuti by sa dal popísať ako „menej mastné“, inak povedané zdravšie.
Technické parametre: výkon: 1 300 W; objem nádoby: 2,5 l; nastaviteľná teplota 80 - 200 °C; časovač: 0-60 min: rozmery: 3 × 26 cm: Cena 79,90 €
+ smaženie bez, alebo s malým množstvom oleja, ľahká obsluha a údržba
- potešil by väčší priemer fritovacej nádoby
Hodnotenie: 9
Zobrazit Galériu