AJ PRODUKTY AJ PRODUKTY AJ PRODUKTY

e-Taste umožňuje ľuďom ochutnať digitálne jedlo aj na diaľku

Inovácie
0

Vedci z Ohio State University vyvinuli e-Taste, novú technológiu, ktorá používateľom umožňuje okúsiť chuť v digitálnom prostredí. Vďaka nej môžete skutočne zahryznúť do virtuálneho kúska koláča alebo popíjať digitálne vygenerovanú šálku kávy – to všetko bez toho, aby ste opustili svoju izbu. Systém je navrhnutý tak, aby simuloval skutočné chute zachytávaním údajov o nich a ich bezdrôtovým prenosom do prijímača. Pomocou špecializovaných senzorov a chemických dávkovačov nová technológia deteguje molekuly ako glukóza a glutamát, ktoré predstavujú päť základných chutí – sladkú, kyslú, slanú, horkú a umami.

Po zhromaždení týchto informácií systém transformuje údaje na elektrický signál a odošle ho do vzdialeného zariadenia, kde sa používateľovi replikuje chuť. Skutočný zážitok z e-chute sa uskutočňuje prostredníctvom malého náustka, ktorý sa pripája k systému na dodávanie chemických látok. Nastavením dĺžky interakcie chemického roztoku s gélovou vrstvou zariadenia môžu používatelia meniť intenzitu chutí a dokonca kombinovať rôzne chute, aby vytvorili komplexnejšie pocity.

K PREDPLATNÉMU DOSTANEŠ DARČEKY!

Aby výskumníci otestovali, ako dobre e-Taste funguje, uskutočnili skúšky na ľuďoch, v ktorých mali účastníci rozlíšiť rôzne úrovne kyslosti. V 70 percentách prípadov sa trafili, čo dokazuje, že systém dokáže presne replikovať chuťové rozdiely. V ďalšom experimente bolo účastníkom prostredníctvom degustačného rozhrania predložených päť možností jedla – limonáda, koláč, praženica, rybacia polievka a káva.

Azda najúžasnejším aspektom systému e-Taste je jeho funkčnosť na diaľku. Výskumníci boli schopní preniesť chuťové vnemy z Kalifornie do Ohia, čím dokázali, že ochutnávanie na diaľku je možné. V budúcnosti sa možno budete môcť „podeliť o jedlo“ s niekým na druhom konci sveta bez toho, aby ste čokoľvek uvarili. Výskumníci však veria, že technológia má obrovský potenciál aj mimo hrania hier a VR. Mohla by pomôcť vedcom pochopiť, ako mozog spracováva chuť, alebo dokonca nájsť uplatnenie v liečbe a potravinárstve.

Zdroj: bgr.com.

Zdroj Foto: depositphotos.com.

Redakcia

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať