Nová mraziaca technológia udrží potraviny čerstvé a s nižšou spotrebou energie
Mrazničky zohrávajú neoceniteľnú úlohu pri konzervovaní potravín, ale alternatívna technológia sľubuje nielen oveľa nižšiu spotrebu energie, ale zároveň aj zlepšenie kvality potravín. Metóda známa ako izochorické zmrazovanie bola pôvodne vyvinutá na kryokonzerváciu tkanív a orgánov určených na transplantáciu, ale vedci nedávno začali skúmať, ako by sa dala uplatniť aj na skladovanie potravín. Pri bežnom zmrazení je objekt vystavený vzduchu a teplotám pod 0 °C, čím sa zmrazí do tuhého stavu.
Naproti tomu pri izochorickom zmrazení sa predmet vloží do uzavretej komory, zvyčajne vyrobenej z tvrdého plastu alebo kovu, a ponorí sa do kvapaliny. Pri ochladzovaní komory na vopred nastavenú teplotu kvapalina chráni ponorený predmet pred kryštalizáciou ľadu a lepšie zachováva jeho vlastnosti. Úspora energie je dôsledkom toho, že nemusíte zmrazovať potraviny do úplne tuhého stavu, na čo sa spotrebuje obrovské množstvo energie. Navyše netreba používať energeticky náročné postupy chladenia, ako na ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH