S_1124_TABS10 Advertisement S_1124_TABS10 Advertisement S_1124_TABS10 Advertisement

Nová mraziaca technológia udrží potraviny čerstvé a s nižšou spotrebou energie

2
Mrazničky zohrávajú neoceniteľnú úlohu pri konzervovaní potravín, ale alternatívna technológia sľubuje nielen oveľa nižšiu spotrebu energie, ale zároveň aj zlepšenie kvality potravín. Metóda známa ako izochorické zmrazovanie bola pôvodne vyvinutá na kryokonzerváciu tkanív a orgánov určených na transplantáciu, ale vedci nedávno začali skúmať, ako by sa dala uplatniť aj na skladovanie potravín. Pri bežnom zmrazení je objekt vystavený vzduchu a teplotám pod 0 °C, čím sa zmrazí do tuhého stavu. Naproti tomu pri izochorickom zmrazení sa predmet vloží do uzavretej komory, zvyčajne vyrobenej z tvrdého plastu alebo kovu, a ponorí sa do kvapaliny. Pri ochladzovaní komory na vopred nastavenú teplotu kvapalina chráni ponorený predmet pred kryštalizáciou ľadu a lepšie zachováva jeho vlastnosti. Úspora energie je dôsledkom toho, že nemusíte zmrazovať potraviny do úplne tuhého stavu, na čo sa spotrebuje obrovské množstvo energie. Navyše netreba používať energeticky náročné postupy chladenia, ako na ... Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať