Robotickí kuchári zvládnu prípravu polievky za 90 sekúnd
V šanghajskej reštaurácii Toyako Ramen, ktorá bola otvorená koncom minulého roka, zastáva funkciu šéfkuchára dvojica robotických ramien. Roboty Koya a Kona, ktoré majiteľa vyšli na 1 milión čínskych jüanov (154 000 dolárov), sú špecializované na zhotovenie japonskej polievky rámen s rezancami (ďalšou zložkou môžu byť podľa výberu morské plody, vyprážané ryby, hovädzie mäso v hnedej omáčke alebo dusené bravčové mäso). Podľa novín Shanghai Daily roboty síce zo štyroch druhov polievky zvládnu len variant s hovädzím mäsom, ale ten je hotový za 90 sekúnd. Jeden z robotov má na starosti cestoviny a prípravu jedla na servírovanie, druhý sa postará o omáčky.
Pravda, roboty zďaleka nie sú nákladovo efektívne, ich cena je ekvivalentná nákladom na dvoch ľudských kuchárov počas šiestich rokov. Preto aj rámen podávaný v Toyaku je drahší ako bežne v iných reštauráciách. Majiteľ Liu Jin však hovorí, že na druhej strane zasa nemá s robotmi nijaké problémy. Nikdy vraj nežiadajú voľný deň ani neochorej ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH