Teplovzdušná fritéza Lauben Hot Air Fryer 4000BC
Teplovzdušná fritéza s 360° cirkuláciou horúceho vzduchu má nádobu s objemom 4l, priehľadné okienko a osvetlenie na vizuálnu kontrolu pokrmu. Má príkon 1 600W, 8 programov vrátane manuálneho nastavenia a predhriatia, vnútorná tácka je vhodná do umývačky. Fritéza umožňuje nastaviť teplotu vzduchu 120° - 200° a času prípravy jedla 1 – 50 min
Vyprážané jedlá sú pre väčšinu z nás veľmi chutné, avšak pri klasickom spôsobe prípravy väčšinou obsahujú pomerne veľa tuku, ktorý obsahuje veľmi veľa kalórií. Jedným z riešení naznačenej dilemy je teplovzdušná fritéza. Tá pracuje na princípe cirkulácie horúceho vzduchu, ktorý jedlo ohrieva zo všetkých smerov rovnomerne, a preto na prípravu jedla nepotrebujete prakticky žiadny olej. Príprava pokrmov je rýchla, jednoduchá a potraviny si zachovajú chuť a vôňu, zvonku sú chrumkavé a vo vnútri šťavnaté.
Môžete si zvoliť jeden zo šiestich prednastavených režimov: Hranolky, Pečenie – mäso, Sladké pečenie, Zelenina, Univerzálne teplovzdušné pečenie (DIY), Kuracie mäso. Teplotu a čas prípravy je samozrejme možné nastaviť aj ručne podľa vlastných preferencií. Maximálna nastaviteľná teplota je 200°. Výhodou teplovzdušnej fritézy Lauben Hot Air Fryer 4000BC je kompaktné telo, takže sa pohodlne zmestí na kuchynskú linku.
Na rozdiel od klasickej fritézy s olejovou náplňou, do teplovzdušnej fritézy môžete potraviny vložiť ihneď po zapnutí, nemusíte čakať kým sa zohreje olej na požadovanú teplotu. Fritéza sa veľmi ľahko ovláda vďaka prehľadnému dotykovému panelu s displejom. Na ňom si nastavíte požadovaný režim a následne môžete priebežne kontrolovať teplotu a čas prípravy. Výhodou je priesvitný pás a osvetlenie vnútorného priestoru, takže prípravu jedla môžete priebežne kontrolovať.
Teplovzdušnú fritézu sme doma otestoval s ingredienciami, ktoré sme mali v mrazničke. Zo zmrazených polotovarov sme pripravili kuracie nugetky s hranolkami. Na kocky z kuracích pŕs s opekanými zemiakmi sme použili čerstvé suroviny.
Nugetky s hranolkami zo zmrazených polotovarov
Podľa návodu sme pri príprave nugetiek a hranoliek dali do nádoby mriežku aby mal k potravinám horúci vzduch prístup aj zospodu.
Pridali sme jednu lyžicu oleja, ktorý zostal pod mriežkou. Zrejme teplý vzduch rozvíri olej pod mriežkou takže sa dostane do styku s potravinami. Mrazené hranolky boli pravdepodobne už predsmažené, takže obsahovali nejaký tuk. Úmyselne som pripravoval nugetky aj hranolky oddelene, aby potraviny neboli vo fritovacej nádobe príliš natesno a mohol pomedzi ne prúdiť vzduch.
Nugetky boli zvonku chrumkavé a vo vnútri šťavnaté. Zemiakové hranolky aj opekané zemiaky z čerstvých zemiakov boli v konečnom dôsledku mäkké a kôrka bola mierne chrumkavá. Hranolky sme pripravovali podľa programu hranolky, pričom v polovici času sme ich pretrepali. Nugetky podľa programu kurča. Obidva programy boli zhodou okolností rovnaké 200 stupňov a 20 minút.
Opekané zemiaky
Kuracie kocky s opekanými zemiakmi
Keď do konca nastaveného času zostáva minúta, rozsvieti sa podsvietenie a posledných 10 sekúnd fritéza pípa. Takže aj keď robíte niečo iné, tak máte signalizáciu, že potravina sa dopiekla. Pri druhom pokuse som kocky z kuracích pŕs s opekanými hranolkami pripravoval spolu, pričom som do nádoby nevložil mriežku. Predpoklad bol taký, že kuracie kúsky pustia šťavu a tá vsiakne do zemiakov. Potraviny som premiešaval každých 7 minút. Teplý vzduch sa bez mriežky nemal ako dostať pod potraviny a tá nádoba z tenkého ľahkého kovu pokrytá teflonom veľa tepla na dno nepreniesla. Aby boli kuracie kocky aj zemiaky správne prepečené, musel som pridať ešte 10 minút.
Technické parametre: výkon: 1 600 W; objem nádoby: 4 l; nastaviteľná teplota 120 - 200 °C; časovač: 1-50 min. Cena 99,90 €
+ smaženie bez, alebo s malým množstvom oleja, ľahká obsluha a údržba
- nič podstatné
Hodnotenie 9
Zobrazit Galériu