To, čo jete, môže ovplyvniť zdravie vašich vnúčat
Ľudia zvyčajne považujú jedlo za kalórie, energiu a výživu. Najnovšie dôkazy však naznačujú, že jedlo „hovorí“ aj s naším genómom, ktorý riadi fungovanie tela až na bunkovú úroveň. Táto komunikácia medzi jedlom a génmi môže ovplyvniť vaše zdravie, fyziológiu a dlhovekosť. Touto myšlienkou sa zaoberá nová oblasť známa ako nutrigenomika. Táto vedná disciplína už odhalila aspoň jeden dôležitý fakt: Náš vzťah k jedlu je oveľa užší, než sme si to predstavovali. Ak sa vám myšlienka, že jedlo môže poháňať biologické procesy interakciou s genómom, zdá zvláštna, pozrite sa na úľ.
Včely robotnice pracujú nepretržite, sú sterilné a žijú len niekoľko týždňov. Naproti tomu včelia kráľovná sedí hlboko vnútri úľa, žije celé roky. A pritom sú robotnice a včelia kráľovná geneticky identické organizmy. Rozdiely medzi nimi spôsobuje jedlo, ktoré jedia. Včelia kráľovná si pochutnáva na materskej kašičke, zatiaľ čo včely robotnice sa živia nektárom a peľom. Obe potraviny poskytujú energiu, ale materská ka ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH