Zmena je na našom tanieri: WWF odporúča, ako jesť zdravo a zároveň prospešne pre planétu
Spôsob akým vyrábame a konzumujeme potraviny, je jednou z hlavných príčin zmeny klímy a na prírode si vyberá svoju daň. Stojí za takmer 70 % úbytku biodiverzity na celom svete a je tiež zodpovedný za približne 30 % celosvetových emisií skleníkových plynov.
Ak chceme predísť nenávratným škodám na prírode aj na našom zdraví, musíme zmeniť spôsob, akým sa stravujeme.
Nová správa od WWF s názvom Plate of change (Zmena je na našom tanieri) predstavuje stravovací prístup Livewell, ktorý prináša rovno dve výhody – spĺňa národné nutričné požiadavky a zároveň znižuje ekologickú stopu nášho stravovania.
Priemerný Slovák v roku 2022 skonzumoval takmer 32 kg cukru, 70 kg mäsa a mäsových výrobkov, ale len 1,7 kg strukovín. Aj takéto čísla uvádza vo svojich materiáloch Štatistický úrad Slovenskej republiky. „Tieto údaje napovedajú veľa o našom spôsobe života. Zlé stravovacie návyky, ktoré sme si zaužívali, sa pritom odzrkadľujú nielen na chorobnosti populácie, či dokonca predčasnej úmrtnosti, al ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH