Dali by ste si fašírku z mamutieho mäsa vypestovaného v laboratóriu?
V múzeu vedy v Holandsku bola predstavená mäsová guľa z laboratórne vypestovaného mamutieho mäsa. Vytvoril ju startup Vow pomocou genetických informácií z dávno vyhynutého mamuta. Niektoré medzery v genetickej sekvencii boli vyplnené pomocou údajov od najbližšieho žijúceho príbuzného mamuta: slona afrického. Proces výroby kultivovaného mäsa sa zvyčajne začína bunkami odobratými zo živého zvieraťa. Tieto bunky sa ponoria do živín a v laboratóriu sa z nich vypestuje mäso.
V tomto prípade boli mamutie gény vložené do ovčej bunky, uviedol vedecký riaditeľ spoločnosti Vow James Ryall. Mamutí gén bol potom nadmerne exprimovaný, aby bol v konečnom produkte viac zastúpený ako ovčí. Mamutie mäso zatiaľ nikto neochutnal. To však neznamená, že sa nedá jesť, prezradil zakladateľ spoločnosti Vow Tim Noakesmith. Tento proteín je však starý doslova 4000 rokov a treba ho podrobiť veľmi prísnemu testovaniu, ako sa to robí s každým výrobkom, ktorý sa má uviesť na trh.
{{BANNER|SIMPLE_BANNER_HOMEPAGE_3 ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH