Môžeme jesť šťavnaté hamburgery z mäsa aj bez zabíjania zvierat? Áno, riešenie už našiel tento Holanďan
Svoj „hamburger zo skúmavky“ ukáže už v septembri v Košiciach.
Máte radi mäso, ale je vám ľúto, že musíme zabíjať zvieratá? Už čoskoro sa to môže zmeniť. Profesor Mark Post ako prvý na svete vyrobil „mäso zo skúmavky“. Nie je to žiadna fikcia, ale skutočný vedecký výskum, na základe ktorého sa Holanďanovi podarilo vyrobiť skutočné mäso v laboratórnych podmienkach na Maastrichtskej univerzite. „Používame bunky z kravy, ktoré rozmnožíme v laboratóriu na počet až 40-miliárd, ktoré vytvoria skutočné svalové vlákna, čo je vlastne základom štruktúry mäsa. Ak dokážeme vytvoriť veľké množstvo týchto svalových vlákien, tak potom z takéhoto mäsa dokážeme urobiť aj ozajstný hamburger.“
Historicky prvý hamburger z kultivovaného mäsa predstavil Mark Post verejnosti 5. augusta 2013, kedy ho aj upiekli a zjedli na tlačovej konferencii v Londýne. Rakúsky vedec v oblasti výživy Hanni Rützler vtedy konštatoval, že kultivované mäso je veľmi podobné hovädziemu, aj keď ešte nie je tak šťavnaté. „Je to vô ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH