Tony kávového odpadu znovu oživili odlesnenú pôdu
Jedným z najväčších problémov výroby kávy je, že pri nej vzniká neuveriteľné množstvo odpadu. Po oddelení kávových zŕn od šupiek sa vyhodí približne 45 % celej biomasy. Takže z každého kilogramu praženej kávy, ktorú si vychutnávame, sa rovnaké množstvo kávového odpadu vyhodí na obrovské skládky po celom svete. To znamená, že každý rok sa do životného prostredia vyhodí približne 10 miliónov ton kávových šupiek. Pri nesprávnej likvidácii môže tento odpad vážne poškodiť pôdu a vodné zdroje.
Nová štúdia uverejnená v časopise Ecological Solutions and Evidence však zistila, že kávová drvina môže mať neuveriteľne pozitívny vplyv na obnovu odlesnených oblastí planéty. V roku 2018 výskumníci z ETH Zürich a Havajskej univerzity rozviezli 30 vozíkov kávovej drviny na plochu s rozmermi približne 100 × 130 metrov na degradovanej pôde v Kostarike. Experiment sa uskutočnil na bývalej kávovej farme, ktorá v 50. rokoch 20. storočia prešla rýchlym odlesňovaním. Kávová drvina bola rozprestretá na cele ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH