Úpravou génu možno urýchliť alebo spomaliť dozrievanie paradajok
Pretože svetová populácia stále rastie a rozloha ornej pôdy sa zmenšuje, je naliehavo potrebné zlepšiť efektívnosť výroby potravín. Pomôcť by pri tom mohla nová technológia vyvinutá na Oxfordskej univerzite. Vedci tam prišli na spôsob, ako riadiť rýchlosť dozrievania paradajok úpravou špecifického génu.
V rámci svojho výskumu študovali základné mechanizmy, ktoré stoja za procesom dozrievania plodov. Je známe, že malé jednotky nazývané plastidy, ktoré sú nabité bielkovinami, v tomto zohrávajú ústrednú úlohu a dávajú plodom, ako sú paradajky, ich farbu. Nebolo však jasné, ako to robia.
Výskumníci zamerali pozornosť na predtým objavený systém regulácie nazvaný CHLORAD (Chloroplast Associated Protein Degradation – degradácia proteínov asociovaných s chloroplastmi), ktorý umožňuje plastidom dovážať si proteíny, ktoré potrebujú, z iných častí rastlín a odstraňovať, proteíny, ktoré nepotrebujú.
{{BANNER|SIMPLE_BANNER_HOMEPAGE_3}}
Plastidy tak môžu zabezpečiť dozrievanie plodov. Podrobnejš ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH