V. Británia: Čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie, tvrdia vedci
Nová štúdia dokázala, že čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie než z bielej či červenej. Výskumníci z Polytechnickej univerzity v španielskej Valencii a z Oxfordu uskutočnili experiment, do ktorého zapojili 57 dobrovoľníkov. Každému z nich dali ochutnať tú istú horúcu čokoládu zo štyroch šálok. Každá z nich bola vytvorená z rovnakého materiálu a mala rovnaký tvar, rozdielne boli len farby - biela, krémová, oranžová a červená.
Každý dobrovoľník mal pri pití každej šálky obodovať číslami od jeden do desať pôžitok, sladkosť, chuť a čokoládovú arómu. Najviac im chutilo z oranžovej a krémovej šálky, najmenej z bielej. Výskumníci chceli štúdiou dokázať, že chuť je významne ovplyvnená aj faktormi, ktoré sa jedla či nápoja netýkajú. "Výsledky sú relevantné najmä pre vedcov, ktorí sa venujú tomu, ako mozog vníma vizuál, a to nielen samotného jedla, ale aj škatuľky, balenia či taniera, z ktorého je jedlo konzumované. Výsledky by mali byť stimulom aj pre šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií či ďa ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH