Väčšie a sladšie paradajky po použití biohnojív a biostimulantov
V snahe o dopestovanie veľkého množstva potravín sa mnohí farmári uchyľujú k umelým hnojivám, ktoré napriek škodlivým vplyvom môžu často zvýšiť úrodu ich plodín. Výskum však ukazuje, že existujú prírodné alternatívy hnojív. Štúdia, ktorú uskutočnil tím na univerzite v talianskej Ferrare, skúmala, ako dobre rástli rastliny paradajok, keď boli ošetrené biohnojivami a biostimulantmi.
Výskumníci testovali dva typy mikrobiálnych biohnojív spolu s kontrolnou skupinou, potom aplikovali dve koncentrácie biostimulátora na báze rias. Rastliny ošetrené hubou a baktériami tvoriacimi mykorízu rástli najviac, mali najsilnejšie korene a produkovali najväčšie a najsladšie paradajky. Táto skupina preukázala zlepšené výsledky, keď bola ošetrená vyššou koncentráciou biostimulantov, produkovala viac a červenších paradajok na jednu rastlinu.
Celá štúdia bola publikovaná v časopise Journal of the Science of Food and Agriculture. Nejde o prvú štúdiu, ktorá sleduje pozitívne výsledky používania prírodných hnojív. Pripája sa k rastúcemu počtu vedeckých výskumov, ktoré podporujú odklon od syntetických stimulátorov úrody. Navyše proces výroby umelých hnojív je náročný na emisie, takže obmedzenie množstva, ktoré sa musí vyrobiť, je ďalšou výhrou.
Zdroj: thecooldown.com.
Zdroj Foto: depositphotos.com.