Varenie a pečenie v inteligentnej mikrovlnke: Multifunkčná rúra Samsung MC32K7055CT
Veľa ľudí si pod pojmom inteligentný domáci spotrebič predstaví zariadenie pripojené na internet a schopné komunikovať s tuctom mobilných aplikácií. Áno, aj. Hlavným poslaním inteligentného domáceho spotrebiča však je vykonávať perfektne činnosti, na ktoré je určený. Multifunkčná rúra Samsung MC32K7055CT kombinuje magnetron s mikrovlnným výkonom 900 W, gril s výkonom 1500 W a teplovzdušnú rúru, pričom ohrev horúceho vzduchu má výkon až 2100 W a rozsah jeho teploty je 40 – 200 °C. Dolná hranica teploty je ideálna na fermentovanie, teda kvasné procesy pri kysnutí cesta alebo príprave jogurtu.
Rúru sme testovali v typických domácich podmienkach. Ako indíciu pre ostatných členov rodiny sme vnútri rúry nechali zapekací plechový tanier Crusty Plate a na poličke nad rúrou návod so záložkou na strane s receptmi využívajúcimi technológiu HotBlast. Doplnili sme aj zásoby mrazených hranolčekov, pizze a iných potravín. Dvojriadkové návody s opisom vhodného programu pre príslušnú mrazenú potravinu sme si prečítali a na obed už bola chrumkavá pizza a na večeru zemiakové hranolčeky. Stačilo dotykovým tlačidlom zvoliť typ prípravy HotBlast, otočným voličom vybrať vhodný program, po jeho zatlačení prípadne nastaviť hmotnosť polotovaru a program spustiť. Príprava 450 g pizze trvala 14 minút a príprava 350 g hranolčekov 15 minút. Podľa zvukových prejavov, mimochodom, veľmi tichých, sa dalo vypozorovať, že najskôr sa aktivovali mikrovlny na rozmrazenie a vo vhodnom okamihu sa pridalo prúdenie horúceho vzduchu v kombinácii s grilom. Rúru sme mali pripojenú k elektrickej sieti cez prípravok na meranie spotreby, príkon podľa toho, čo sa v rúre práve dialo, osciloval medzi 300 a 2150 W.
Niektoré recepty vyžadovali položenie potravín, typický príklad je kurča na pečenie priamo na jednom z dvoch dodávaných roštov rôznej výšky. Tvorcovia receptov buď nedomysleli, že z potravín vyteká šťava, alebo si s tým nerobili ťažkú hlavu, veď šťava vytečie a zachytí sa na otočnom sklenom podstavci na dne mikrovlnky. Ten je predsa vyberateľný a dá sa ľahko umyť. Keďže sme pri prvom pokuse nevedeli, koľko šťavy vytečie z napácovaného kurčaťa, podložili sme pod rošt s kurčaťom tanier. Šťavy vytieklo pomerne málo, čo naznačovalo, že kurča bude vnútri šťavnaté. A naozaj aj bolo. Pri druhom pokuse sme kurča položili na plechový zapekací tanier Crusty Plate, čo sa osvedčilo, kurča bolo vnútri rovnako šťavnaté a zvonka chrumkavejšie. Pečenie trvá 10 minút, pričom v polovici času vás rúra zvukovým signálom upozorní, aby ste kurča obrátili.
Vnútorný priestor rúry má povrchovú úpravu z keramického smaltu, hladký povrch je antibakteriálny, odolný proti náhodnému poškriabaniu napríklad pri už spomínanom obracaní kurčaťa v polčase jeho pečenia a ľahko sa čistí. Menej je niekedy viac, preto oceňujeme dobre čitateľný LED displej zobrazujúci iba základné údaje, tak ako je pri mikrovlnkách dlhodobým zvykom.
Po týždňovom používaní si väčšina členov rodiny vytvorila stereotyp, že na ohrievanie jedál využívajú mikrovlny tak ako na predtým používanej rúre. Pri príprave jedál, pokiaľ sa dá, využívajú jeden z preddefinovaných komplexných programov HotBlast, pri ktorých cirkulácia horúceho vzduchu v hornej časti rúry priamo na povrch pripravovaného jedla zabezpečí chrumkavosť zvonka a šťavnatosť zvnútra. Stereotypom sa stalo aj používanie taniera CrustyPlate. Pri príprave hranolčekov priamo zo zemiakov, a nie z mrazeného polotovaru, pečení kuracích stehien či zmrazených rybích prstov sa osvedčila technológia SLIM FRY, ktorá kombináciou grilu a horúceho vzduchu umožňuje prípravu pokrmu bez oleja, prípadne len s jeho malým množstvom a s veľmi dobrým prepečením. Všimli sme si, že gril pôsobí rovnomerne, takmer na celú plochu vnútorného priestoru rúry. Pri pečení a hlavne fritovaní sa osvedčilo potrieť olejom priamo potraviny.
Zaujala nás aj funkcia Fermantation, ktorá vo vnútornom priestore rúry udržiava optimálnu teplotu na kysnutie cesta alebo prípravu jogurtu, a predovšetkým programy Healthy Cooking umožňujúce prípravu ryže, cestovín, zeleniny, či už varenej, alebo grilovanej, hydiny, rýb a iných zdravých jedál. Pri varení cestovín treba do nádoby naliať dostatočné množstvo vriacej vody. Je to praktické, pretože vo varnej kanvici sa voda zohreje rýchlejšie ako v mikrovlnke. Veľmi dobre sú vyriešené aj programy na rozmrazovanie a ohrev.
Samozrejme, môžete využívať aj plastové varné nádoby a formy určené do mikrovlnnej rúry, ale len pri použití magnetronu. Keďže pri komplexných programoch na prípravu jedla sa do hry takmer vždy zapája aj horúci vzduch a grilovacia špirála, odporúčame takéto nádoby v domácnosti nahradiť sklenými a porcelánovými. Rúru jednak obsluhujú všetci členovia rodiny a aj po tom, čo sa jej obsluha stane rutinou, môže dôjsť nedopatrením či omylom k aktivovaniu programu, ktorý plastovú nádobu poškodí a chemikálie z plastu uvoľnené teplom znehodnotia jedlo. Rúra má aj detský zámok, takže sa nemôže stať potenciálnym nebezpečenstvom pre deti v neprítomnosti rodičov.
Parametre:
• Rozmery – vnútorné 373 × 233 × 370 mm, vonkajšie 523 × 309 × 479,8 mm, hmotnosť 20 kg, príkon 2100 W
• Cena: 369 EUR
PLUSY, MÍNUSY:
+ Jednoduchá príprava zdravých a chutných pokrmov
- Vnútorné rozmery mohli byť väčšie
Celkovo: 98 %
Zobrazit Galériu