Air Protein vyrába „mäso“ zo vzduchu
Startup Air Protein so sídlom v Berkeley vyrába alternatívu mäsa pomocou fermentačnej technológie z dielne NASA na transformáciu CO2, ktorý vydychujeme do vzduchu, na kompletný jedlý proteín. Zatiaľ čo iné spoločnosti venujúce sa alternatívam mäsa, ako napríklad Impossible Foods a Beyond Meat, vyrábajú rastlinné bielkoviny zo sóje a hrachu, Air Protein je prvá firma, ktorá vyrába bielkoviny „na báze vzduchu“ pomocou mikróbov. Ide o rýchlo sa rozvíjajúcu alternatívnu proteínovú technológiu – fermentáciu.
Vedci z NASA si v 60. rokoch položili otázku, ako nakŕmiť astronautov cestujúcich na Mars alebo na nejakú vzdialenú planétu obmedzenými zdrojmi v uzavretom systéme vesmírnej lode. Hľadajúc odpoveď na ňu, dospeli k objavu, že mikróby môžu premieňať CO2 na jedlo pre astronautov. Zakladateľka Air Protein Dr. Lisa Dysonová a jej kolega Dr. John Reed vychádzali z tohto výskumu pri skúmaní spôsobov zachytávania a recyklácie uhlíka, ktoré by pomohli s klimatickou krízou.
Zistili, že mikróby ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH