Je používanie fritézy na prípravu jedla energeticky efektívne?
Teplovzdušné fritézy sa v poslednom čase stali veľmi obľúbenými, dokonca existujú pre ne špeciálne kuchárske knihy či zástery prispôsobené pre fritézu. Hovorí sa, že okrem údajných zdravotných výhod, ktoré prináša používanie teplovzdušnej fritézy, je aj nákladovo efektívna. Táto technológia je podľa niektorých zdrojov o 50 percent energeticky účinnejšia ako priemerná elektrická rúra plnej veľkosti a asi o 35 percent efektívnejšia ako priemerná plynová rúra.
No sú fritézy vždy nákladovo efektívne? Britský expert na šetrenie peňazí Martin Lewis si to nemyslí. Rúra sa najprv zohreje na plnú teplotu, ktorú potom udržiava, takže celý čas nebeží na plný výkon, vysvetľuje Lewis. Domnieva sa, že rúry môžu byť pri určitých úlohách, ako je napríklad pečenie viacerých jedál, nákladovo efektívnejšie. Existujú však spôsoby, ako môžete urobiť svoju fritézu čo najefektívnejšou z hľadiska nákladov.
Spoločnosť GreenMatch, ktorá sa zaoberá obnoviteľnými zdrojmi energie, navrhuje využívať fritovaciu komoru na maximum, vybrať si model s rôznymi programami varenia, pravidelne čistiť filter, pretože upchatý vzduchový filter môže sťažiť cirkuláciu horúceho vzduchu, variť viacero položiek naraz a pre menšie domácnosti vybrať fritézu s nižším výkonom. Tieto tipy môžu pomôcť optimalizovať spotrebu energie a maximalizovať účinnosť teplovzdušných fritéz.
Zdroj: unilad.com.
Foto zdroj: depositphotos.com.
Zobrazit Galériu