ACER_112024 ACER_112024 ACER_112024

Pestovanie zeleniny v morskej vode môže byť riešením na nasýtenie miliárd ľudí

2
Podľa nedávnej štúdie sa produkcia potravín musí v nasledujúcich 30 rokoch zvýšiť o 70 percent, aby uživila svetovú populáciu, ktorá by mala dosiahnuť až 9 miliárd ľudí. Tradičné poľnohospodárstvo však čelí rastúcemu nedostatku vody v dôsledku klimatických zmien. Sladká voda tvorí len 2 percentá všetkej vody na Zemi, navyše jej veľká časť je uväznená v ľadovcoch. To je dôvod, prečo farma na západnom pobreží Škótska začala využívať na pestovanie zeleniny Atlantický oceán. Startup Seawater Solutions so sídlom v Glasgowe používa na pestovanie potravín slanú vodu namiesto sladkej. „Vezmeme znehodnotenú poľnohospodársku pôdu alebo pôdu zasiahnutú povodňami a potom vybudujeme umelý ekosystém slaných močiarov, kde môžeme získavať potravu,“ povedal Yanik Nyberg, zakladateľ Seawater Solutions. Rastliny, ktorým sa darí vo vodách s vysokým percentom soli, napríklad v polopúšťach a na morskom pobreží, sa nazývajú halofyty. Halofyty možno konzumovať alebo použiť ako surovinu na kozmetiku, biopaliv ... Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať