Pestovanie zeleniny v morskej vode môže byť riešením na nasýtenie miliárd ľudí
Podľa nedávnej štúdie sa produkcia potravín musí v nasledujúcich 30 rokoch zvýšiť o 70 percent, aby uživila svetovú populáciu, ktorá by mala dosiahnuť až 9 miliárd ľudí. Tradičné poľnohospodárstvo však čelí rastúcemu nedostatku vody v dôsledku klimatických zmien. Sladká voda tvorí len 2 percentá všetkej vody na Zemi, navyše jej veľká časť je uväznená v ľadovcoch. To je dôvod, prečo farma na západnom pobreží Škótska začala využívať na pestovanie zeleniny Atlantický oceán. Startup Seawater Solutions so sídlom v Glasgowe používa na pestovanie potravín slanú vodu namiesto sladkej.
„Vezmeme znehodnotenú poľnohospodársku pôdu alebo pôdu zasiahnutú povodňami a potom vybudujeme umelý ekosystém slaných močiarov, kde môžeme získavať potravu,“ povedal Yanik Nyberg, zakladateľ Seawater Solutions. Rastliny, ktorým sa darí vo vodách s vysokým percentom soli, napríklad v polopúšťach a na morskom pobreží, sa nazývajú halofyty. Halofyty možno konzumovať alebo použiť ako surovinu na kozmetiku, biopaliv ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH