Prvé 3D tlačené hovädzie mäso kvality wagyu
Japonskí vedci úspešne vytlačili na 3D tlačiarni kus hovädzieho mäsa wagyu, ktorý vyzerá rovnako ako skutočné. Tím z japonskej univerzity v Osake použil trojrozmernú biotlač na replikáciu špecifického usporiadania svalov, tuku a krvných ciev. Dúfajú, že laboratórne vypestované mäso by mohlo poskytnúť udržateľnejšiu a chutnejšiu alternatívu k tradične pestovanému hovädziemu mäsu. Zlepšením tejto technológie bude možné nielen reprodukovať zložité štruktúry mäsa, ako napríklad sashi [alebo mramorovanie] hovädzieho mäsa wagyu, ale aj vykonávať jemné úpravy tukových a svalových zložiek.
Štúdia publikovaná v časopise Nature Communications je prvá, ktorá sa pokúsila o biotlač hovädzieho mäsa wagyu, čo je drahé mäso cenené pre svoju jemnosť, chuť a lahodné mramorovanie tuku. Rovnako ako tradičná 3D tlač aj biotlač využíva model generovaný počítačom a ukladanie vrstiev materiálu na vytvorenie konečného trojrozmerného produktu. Na rozdiel od štandardných metód, ktoré používajú materiály ako p ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Zobrazit Galériu
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH