Konzumácia alkoholu u našich opičích predkov
Schopnosť metabolizovať etanol - alkohol v pive, víne a liehovinách - sa možno vyvinula u spoločných predkov šimpanzov, goríl a ľudí pred asi 10 miliónmi rokov, keď tieto primáty začali žiť viac na zemi, kde jedli fermentované ovocie. Chemik Steven Benner z Foundation for Applied Molecular Evolution došiel k tomuto záveru po tom, čo vzkriesil alkohol metabolizujúce enzýmy týchto primátov. Benner a jeho tím napodobnili genetický kód týchto enzýmov, vypestovali ich v laboratóriu a následne analyzovali ako fungujú, aby pochopili, ako sa časom menili.
Dnes majú ľudia enzým zvaný alkoholdehydrogenáza 4 (ADH4) na metabolizovanie alkoholu. Tento enzým sa bežne vyskytuje v pažeráku, žalúdku a v črevách a je prvým enzýmom metabolizujúcim alkohol, ktorý sa dostane do kontaktu s tým, čo človek vypije. Pre zistenie ako sa ADH4 vyvinul, Bennerov tím zmapoval DNA zodpovednú za ADH4 u 27 moderných primátov, vrátane lemúr, opíc a ľudí. Následne zmapovali DNA rodokmeňa primátov a vytvorili model, ako t ...
Článok je uzamknutý
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH
Článok je uzamknutý
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu pre predplatiteľov. S digitálnym predplatným už od 10 € získate neobmedzený prístup k uzamknutému obsahu na celý rok. Objednať si ho môžete TU. Ak ho už máte prihláste sa TU
Prihlásiť pomocou členstva NEXTECH