Prelom v úrodnosti pôdy by mohol úplne zmeniť poľnohospodárstvo
Čínski vedci objavili spôsob, ako znížiť salinitu pôdy. Čína je celosvetovo na treťom mieste v rozlohe slano-alkalickej pôdy, čo je typ pôdy, v ktorej je ťažké, ba takmer nemožné pestovať zdravé plodiny. Vzhľadom na zmeny podnebia, ktoré vedú k predĺženiu trvania a nárastu intenzity extrémnych poveternostných podmienok poškodzujúcich úrodu, potrebujú poľnohospodári všetku pôdu, ktorú môžu získať, aby maximalizovali výnosy a zmiernili straty.
Pôdoznalec Li Yuyi z Čínskej akadémie poľnohospodárskych vied prišiel s metódou, ako čo najlepšie využiť slanú pôdu. Li a jeho tím pridali pod pôdu stonky plodín, ktoré položili do hĺbky 30 až 40 cm. Táto metóda pomáha zabrániť stúpaniu soli na povrch. A hoci sa vo všeobecnosti odporúča znížiť používanie plastov v záujme zdravia pôdy, v tomto prípade pridanie vrstvy plastu navrch pomohlo udržať vlhkosť. Obsah soli v pôde sa tým znížil o 36 %, čím sa zvýšili výnosy plodín takmer o tretinu.
No nie je to jediný spôsob, ako vedci v Číne pomáhajú zlepšiť potravinovú bezpečnosť pre obyvateľstvo krajiny, ktoré tvorí takmer 1,5 miliardy ľudí. Výnosy ryže, ktorá je nevyhnutnou súčasťou stravy polovice svetovej populácie, boli takisto ovplyvnené nestálymi poveternostnými podmienkami. Vďaka genetickému inžinierstvu ryže však vedci vytvorili plodinu, ktorú možno zberať mechanicky, čo pomohlo zvýšiť výnosy a zachovať priemyselnú čistotu.
Čína je zodpovedná za obživu približne 20 % svetovej populácie, ale keďže sa v nej nachádza len 10 % svetovej ornej pôdy, národ potrebuje vyťažiť maximum z toho, čo má. Keďže Čína má veľa území so slanou pôdou a trend salinizácie poľnohospodárskej pôdy sa v niektorých oblastiach zhoršuje, je veľmi dôležité uskutočniť komplexné zlepšenie kvality pôdy a jej využitia.
Zdroj: thecooldown.com.
Zdroj Foto: freepik.com.